Σημαντική εξέλιξη για το σκάκι

Με πρόσφατη επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στους αρμόδιους φορείς, το σκάκι εντάσσεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων με προαιρετική τη συμμετοχή των μαθητών. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρα θετική και ένα πρώτο βήμα για την ουσιαστική ένταξη του σκακιού στα σχολεία. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Υπουργού.

«Έχοντας υπόψη το Απόσπασμα Πρακτικού 16/17-03-2014 του Ι.Ε.Π., που αφορά προτάσεις για την ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα διδασκαλίας σκακιού πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας, επομένως μπορεί να ενταχθεί στο Δημοτικό Σχολείο. Η διδασκαλία του σκακιού στο Δημοτικό  θα  γίνεται από τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες και  γνωρίζουν σκάκι ή είναι μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ή τοπικών συλλόγων μέσα στα δύο παρακάτω πλαίσια εφαρμογής:

1)  Η  ένταξη  του  σκακιού  ως  δημιουργική/  παιδαγωγική  δραστηριότητα μπορεί να  ενταχθεί στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, στην Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξη με μία (1) ώρα την εβδομάδα σε  τρίμηνους  κύκλους  με  τη  σύμφωνη  γνώμη  του  οικείου  Σχολικού  Συμβούλου  της περιοχής  ευθύνης  του  σχολείου  και  τηρώντας  το  υφιστάμενο  θεσμικό  πλαίσιο  που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις (Σημειώνεται ότι οι ώρες της Ε.Ζ. είναι για την Α’ και Β’ Δημοτικού 4 ώρες την εβδομάδα και για την Γ’ και Δ’ Δημοτικού 3 ώρες αντίστοιχα). Στη συγκεκριμένη περίσταση δίνεται έμφαση στη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική αξία

του  σκακιού,  στην  προώθηση  ομαδοσυνεργατικής  διδασκαλίας  και  μάθησης,  καθώς  και στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.

2) Το  άλλο  πλαίσιο  εφαρμογής  αφορά  τους  Ομίλους  Αριστείας  (Πρότυπα  Πειραματικά Σχολεία) και τα προγράμματα της προαιρετικής ζώνης 14.00 – 17.00 (Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα, Ε.Α.Ε.Π.).  Η  συμμετοχή  των μαθητών  είναι  προαιρετική  και αφορά  τη  δημιουργία  ομάδων  από  ίδιες  ή  διαφορετικές τάξεις και όχι απαραίτητα με παιδιά του ίδιου τμήματος, όπως ισχύει στην Ευέλικτη Ζώνη.

Και  στις  δύο  περιπτώσεις    τονίζεται  ότι  η  συμμετοχή  των  μαθητών  είναι  προαιρετική  και αφορά τη διερεύνηση και  ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεων και δεξιοτήτων των παιδιών.»

Δείτε Επίσης

Εκδήλωση παρουσίασης του συλλόγου στα πλαίσια των Αισχυλείων 2018

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του Συλλόγου μας του οποίου τα μέλη και …

Ο ΣΜΣ Ελευσίνας στα Αισχύλεια

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου τα μέλη του ΣΜΣ Ελευσίνας θα βρίσκονται στο Παλαιό Ελαιουργείο πριν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *