Μεγάλη επιτυχία του ΣΜΣ Ελευσίνας

Τα κατάφερε ο Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας, πέρα από κάθε πρόβλεψη, και κατέλαβε την 14η θέση στη τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος στο Ρίο. Μια θέση που του επιτρέπει την απευθείας συμμετοχή του στην τελική φάση του 2015 χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στον προκριματικό όμιλο της Αττικής.

Η ομάδα της Ελευσίνας ήταν 25η στη σειρά δυναμικότητας ανάμεσα στις 32 ομάδες που συμμετείχαν. Χωρίς ξένο στη σύνθεσή της (οι 26 από τις 32 ομάδες είχαν ξένο) βασίστηκε στην αμιγώς ελληνική ομάδα που κέρδισε την πρόκρισή της τον Μάρτιο. Οι έξι από τους δέκα αγωνιζόμενους σκακιστές προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου και αυτό κάνει την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική. Με καλή διάθεση, όρεξη και ομαδικότητα κατάφερε ένα μικρό θαύμα και η χαρά σε παίχτες και παράγοντες του Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας ήταν έκδηλη. Όλοι συμφωνούν ότι η παρουσία του αρχηγού FM Στάθη Γαζή ήταν καταλυτική για το καλό κλίμα στην ομάδα και ήταν ο κύριος συντελεστής της μεγάλης επιτυχίας.

Αγωνίστηκαν συνολικά έντεκα σκακιστές. Στους άντρες ο Παναγιώτης Χριστοδούλου τα πήγε περίφημα σαν πρώτη σκακιέρα και πέτυχε με δύσκολους αντιπάλους 4 στα 7. Ο FM Στάθης Γαζής είχε και αυτός ένα καλό τουρνουά και παρότι ταλαιπωρήθηκε από την υγεία του πέτυχε 3 στα 6. Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος δεν ολοκλήρωσε το τουρνουά και πέτυχε 1,5 στα 4. Ο Βαγγέλης Κωστόπουλος ήταν μηχανή παραγωγής πόντων και μετά την ισοπαλία στην πρώτη αγωνιστική είχε ένα σερί 5 νικών (5,5 στα 6) και κατέλαβε την 13η θέση για το ποσοστό επιτυχίας του ανάμεσα σε 405 σκακιστές που αγωνίστηκαν. Αήττητος τελείωσε και ο Κώστας Σούκος με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες (4 στα 5) και κατέλαβε αντίστοιχα την 33η θέση.

Η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη δεν είχε καλό τουρνουά (2 στα 7) αλλά έδωσε κρίσιμη νίκη στον τελευταίο αγώνα με το Σ.Ο. Αιγάλεω. Παρόμοια και ο Κωνσταντίνος Ράγιος δεν κατάφερε να προσφέρει αυτά που ήθελε (2 στα 7) αν και ξεκίνησε με μια θεαματική νίκη. Ο Αλέξανδρος Κουσκούτης και ο Άγγελος Μαξιλάρης είχαν σταθερότητα στην απόδοσή τους και πέτυχαν 4 στα 7 ο καθένας. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία των δύο κοριτσιών μας που πέτυχαν σημαντικές νίκες και βοήθησαν τα μέγιστα στην πορεία της ομάδας. Η Χριστίνα Τσαβαρή πέτυχε 3,5 στα 7 ενώ η μικρή Άννα Γαλάτη με πολύ σοβαρότητα πέτυχε 3 στα 7.

Αξίζει να σημειωθεί και η πετυχημένη παρουσία του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, σκακιστή από τις ακαδημίες του Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας, που αγωνίστηκε φέτος ως δανεικός με τα χρώματα της Σκακιστικής Άνοιξης και πέτυχε 4,5 στα 7 βοηθώντας στην πορεία της ομάδας και στην παραμονή της αφού κατέλαβε την 15η θέση. Επίσης, ο ελευσίνιος Λεωνίδας Λιάσκος αγωνιζόμενος στην τρίτη σκακιέρα με το Σ.Ο. Αιγάλεω πέτυχε 3 στα 7 και βοήθησε στην παραμονή της ομάδας του που κατέλαβε την 18η θέση. Τέλος, να αναφέρουμε την σημαντική παρουσία του προπονητή μας Δημήτρη Αλεξάκη κυρίως στην πρώτη σκακιέρα του Πειραϊκού (έχασε μόνο από τον Παναγιώτη Χριστοδούλου) και βοήθησε και αυτός στην παραμονή της ομάδας του που κατέλαβε την 16η θέση.

 

Οι επτά αγώνες

Το τουρνουά ξεκίνησε με φυσιολογική ήττα από τον Α.Ο. Κύδων Χανίων (Νο 9) με 6,5-3,5 αλλά η αγωνιστικότητα των σκακιστών της ομάδας έδειξε το δρόμο για τη συνέχεια. Η ισοπαλία του Χριστοδούλου με τον ΙΜ Zahari Zahariev, η νίκη του Κωνσταντίνου Ράγιου επί του Κωνσταντίνου Λιοδάκη και της Χριστίνας Τσαβαρή επί της Εύης Κώτσογλου άφησαν αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχεια. Ισοπαλίες έφεραν ο Βαγγέλης Κωστόπουλος με τον Φίλιππο Κουβάτσο και ο Αλέξανδρος Κουσκούτης με τον Γιάννη Καλογέρη. Ο Πειραϊκός Ο.Σ. (Νο 17) ήταν ο επόμενος αντίπαλος και η ισοπαλία 5-5 έδωσε τον πρώτο βαθμό στην ομάδα με σημαντικές νίκες των δύο κοριτσιών μας της Χριστίνας Τσαβαρή και της Άννας Γαλάτη επί της Μηλιάς Ψοφίμη και την Φωτεινής Νεοκοσμίδη αλλά και του Παναγώτη Χριστοδούλου επί του Δημήτρη Αλεξάκη και του Κωνσταντίνου Σούκου με τον FΜ Δημήτρη Τσομή. Ισοπαλίες έφεραν ο FM Στάθης Γαζής και ο Άγγελος Μαξιλάρης με τον ΙΜ Θανάση Καραγιάννη και τον μικρό Δημήτρη Αλεξάκη αντίστοιχα.

Πρώτη νίκη για την ομάδα μας στον τρίτο γύρο επί του ασθενέστερου Εθνικού Αλεξανδρούπολης με 6,5-3,5 όπου κάποιοι σκακιστές μας υποτίμησαν τους αντιπάλους και άφησαν τρεις νίκες. Νίκησαν οι Χριστοδούλου, Γαζής, Κωστόπουλος, Κουσκούτης, Μαξιλάρης και Γαλάτη ενώ ισοπαλία έφερε ο Σούκος. Στον τέταρτο γύρο με πολύ καλή ψυχολογία η ομάδα «άγγιξε» τη νίκη με το Σ.Ο. Πατρών (Νο 12) φέρνοντας τελικά ισοπαλία 5-5 με σημαντικές νίκες του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου με τον Γιώργο Σπυρόπουλο και του Άγγελου Μαξιλάρη με τον Κωνσταντίνο Τριάντο. Νίκησαν ακόμα ο Βαγγέλης Κωστόπουλος τον Γιώργο Κανελλόπουλο και ο Αλέξανδρος Κουσκούτης τον Γεράσιμο Στεφανάτο. Ισοπαλία έφερε ο Κωνσταντίνος Ράγιος με τον Απόστολο Σταματόπουλο και η Χριστίνα Τσαβαρή (που ήρθε αγκαλιά με τη νίκη) με την Χριστίνα Σφέτσου. Στον πέμπτο γύρο η ήττα από τον Σ.Ο. Πολίχνης (Νο 20), που είχε μια εξαίρετη πορεία που βασίζεται στα παιδιά των ακαδημιών του, με 5,5-4,5 έφερε άσχημες μνήμες από τον αντίστοιχο αγώνα το 2012. Νίκησαν οι Χριστοδούλου, Κωστόπουλος, Σούκος και Τερζιδάκη και ισοπαλία έφερε ο Παναγιωτόπουλος.

Στον έκτο γύρο η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με τον Φ.Ο.Ν. Επικοινωνία Ηρακλείου (Νο 16) αλλά η αποφασιστικότητα των σκακιστών της ομάδας της Ελευσίνας ήταν τόσο μεγάλη που δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης από τον αντίπαλο παρά τη δυναμικότητά του. Το γρήγορο 4-0 με νίκες των Κουσκούτη, Μαξιλάρη, Τσαβαρή και Γαλάτη μετουσίωσαν σε νίκη με 7-3 οι νίκες του Στάθη Γαζή επί του Γεωργιανού ΙΜ Nikoloz Managadze (με 2424 δέχθηκε ήττα μόνο από το Στάθη), του Βαγγέλη Κωστόπουλου επί του FM Έκτορα Αζή-Αζίζη (με 2217 τελείωσε με 5 στα 7) και του Κωνσταντίνου Σούκου επί του Κωνσταντίνου Παπέλη. Σίγουρα ήταν η πιο σπουδαία εμφάνιση της ομάδας που ουσιαστικά καθόρισε την παραμονή της αφού και να έχανε στον τελευταίο γύρο θα καταλάμβανε την 20η κρίσιμη θέση. Τελευταίος αντίπαλος ήταν ο Σ.Ο. Αιγάλεω (Νο 10) με ισχυρές αναπτυξιακές σκακιέρες. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος και φυσιολογικά οδηγήθηκε στο 5-5 και έδωσε στον Σ.Μ.Σ. Ελευσίνας την 14η θέση στην τελική κατάταξη. Νίκησε ο Βαγγέλης Κωστόπουλος τον Λεωνίδα Λιάσκο και η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη την Ειρήνη Λιάπη ενώ ισοπαλίες έφεραν ο Παναγιώτης Χριστοδούλου με τον ΙΜ Dusan Lekic, ο Στάθης Γαζής με τον Απόστολο Τσιροπούλα, ο Κωνσταντίνος Σούκος με τον Σπύρο Τσαγκαρόπουλο, ο Κωνσταντίνος Ράγιος με τον Παναγιώτη Ρηγάτο, ο Αλέξανδρος Κουσκούτης με τον Παναγιώτη Καλόφωνο και ο Άγγελος Μαξιλάρης με τον Βασίλη Κασιούμη.

Δείτε Επίσης

Εκδήλωση παρουσίασης του συλλόγου στα πλαίσια των Αισχυλείων 2018

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του Συλλόγου μας του οποίου τα μέλη και …

Ο ΣΜΣ Ελευσίνας στα Αισχύλεια

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου τα μέλη του ΣΜΣ Ελευσίνας θα βρίσκονται στο Παλαιό Ελαιουργείο πριν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *