ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

 

Ο Σκακιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελευσίνας, ο Α.Σ. Ασπροπύργου «Άσπρος Πύργος», ο Δήμος Ελευσίνας και η Ε.Σ.Σ.Ν.Α.  διοργανώνουν:

1)    To Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα σκάκι της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής. Συμμετέχουν μαθητές από τους Καλλικρατικούς Δήμους Δυτ. Αττικής (Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής).

2)     To 8ο  Σχολικό Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι Ελευσίνας 2015. Αφορά μαθητές σχολείων του Δήμου Ελευσίνας.

Οργανωτική Επιτροπή:

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

Καμακάρη Αικατερίνη

Μαξιλάρης Νικόλαος

Σωτηριάδου Ιωάννα

Διεύθυνση Αγώνων: Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο Λίτσας Δημήτρης.

Επικεφαλής Διαιτητής:  Επικεφαλής Διαιτητής ορίζεται o Περικλής Κωνσταντόπουλος.

Χώρος και Ημερομηνίες Αγώνων: Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Ο χώρος διεξαγωγής των αγώνων θα είναι το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Γυφτέα 27 Ελευσίνα.

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής ή διαμένουν μόνιμα σε δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής .

Στην περίπτωση που κάποιος αγωνιστεί σε πάνω από ένα Περιφερειακό Προκριματικό Σχολικό, χάνει το δικαίωμα της πρόκρισης στην ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και πριν την έναρξη των αγώνων έως τις 9.00 π.μ. . Για τη διευκόλυνση της διοργάνωσης παρακαλούνται οι αγωνιζόμενοι να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο info@sms-elefsinas.gr ή στο 6974272444.

Ώρα προσέλευσης και επιβεβαίωση συμμετοχής στη γραμματεία 08:30 π.μ. μέχρι 09:30 π.μ..

Όσοι προσέλθουν μετά τις 09:30 π.μ. θα αγωνιστούν από το 2ο γύρο. Προβλεπόμενη ώρα έναρξης: 10:00 π.μ..

Προκρίνονται για την Τελική Φάση οι τρεις (3) πρώτοι και εν συνεχεία το πρώτο κορίτσι εκτός αυτών κάθε τάξης, μετά την άρση των ισοβαθμιών (βλ. στο τέλος της παρούσας). Σε περίπτωση συμμετοχής 40-49 μαθητών ανά τάξη προκρίνονται οι τέσσερις (4) πρώτοι και το πρώτο κορίτσι, για συμμετοχή 50-59 μαθητών προκρίνονται οι πέντε πρώτοι και το πρώτο κορίτσι κ.ο.κ.

Σε περίπτωση όπου ένα προκριματικό πρωτάθλημα έχει αθροιστικά λιγότερες από 110 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες, τότε προκρίνονται από κάθε τάξη οι δύο (2) πρώτοι και το πρώτο κορίτσι εκτός αυτών ενώ σε περίπτωση λιγότερων των 55 συμμετοχών σε όλες της κατηγορίες προκρίνεται ο πρώτος νικητής και το πρώτο κορίτσι.

Ειδικά για την κατηγορία Νηπιαγωγείων, προκρίνονται όσοι συγκέντρωσαν το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας (2.5/5 βαθμούς)

Ειδικά για την κατηγορία Λυκείων, προκρίνονται όλοι οι συμμετέχοντες.

Προκρίνονται στους τελικούς του Πρωταθλήματος Αττικής το 10% των συμμετεχόντων μαθητών–τριών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Δήμου Ελευσίνας.

Oι προκρίσεις στην τελική φάση ανακοινώνονται επίσημα μόνο μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΣΝΑ  www.essnachess.gr

Σύστημα Αγώνων:

Οι μαθητές θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα έξι (6) γύρων. Ειδικά για την κατηγορία των Νηπίων και της Α’ Δημοτικού το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με Ελβετικό σύστημα πέντε (5) γύρων. Σε περίπτωση συμμετοχής 5 ή 6 μαθητών σε μία κατηγορία θα αγωνιστούν με απλό σύστημα πουλ και σε περίπτωση 4 μαθητών με διπλό σύστημα πουλ. Σε περίπτωση τριών ή λιγότερων συμμετοχών η κατηγορία συνενώνεται με την αμέσως επόμενη ηλικιακά κατηγορία. Η αρχική κατάταξη θα γίνει 1) κατά αλφαβητική σειρά στις κατηγορίες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών  2) Με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2015

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες: 

 

Μαθητές – Μαθήτριες Νηπιαγωγείων

Μαθητές – Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικού

Μαθητές – Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικού

Μαθητές – Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικού

Μαθητές – Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικού

Μαθητές – Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικού

Μαθητές – Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού

Μαθητές – Μαθήτριες Α’ Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές – Μαθήτριες Β’ Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές – Μαθήτριες Γ’ Τάξης Γυμνασίου

Μαθητές – Μαθήτριες Λυκείου

 

Αρχική κατάταξη:

Σύμφωνα με α) τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2015 β) αλφαβητική σειρά.

Κριτήρια Άρσης Ισοβαθμίας:

  1. A. Για ελβετικό σύστημα θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
  2. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)
  3. Κριτήριο Μπούχολτς (βαθμοί αντιπάλων)
  4. Κριτήριο Μπούχολτς median
  5. Κριτήριο Μπούχολτς cut 2.

Β Για  Κυκλικό συστήμα (round robin) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:

α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθεί (έως 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου) διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρσ

η της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α, β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

Χρόνος Σκέψης: Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15′ για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα.

Η έναρξη του κάθε επόμενου γύρου ανα τάξη θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγουμένου και την ανακοίνωση της κλήρωσης από τους διαιτητές. Οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να μην απομακρύνονται από το χώρο αγώνων και να ανταποκρίνονται στις σχετικές ανακοινώσεις. Σκακιστης/τρια που δεν έχει προσέλθει 15 λεπτά μετά την έναρξη του γύρου θα χάνει την παρτίδα.

Διαιτησία – Ενστάσεις:

Ο  διαιτητές της διοργάνωσης θα οριστούν από τον πίνακα διαιτητών της Κ.Ε.Δ..

Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή.

Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στο Διευθυντή Αγώνων παράβολο 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς αλλιώς εκπίπτει υπέρ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.).

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

 

Κανονισμοί Αγώνων

Θα ισχύσουν οι Κανονισµοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE.

Τονίζεται ότι ειδικά για την αντικανονική κίνηση μηδενισμός επέρχεται μετά την τέλεση για δεύτερη φορά αντικανονικής κίνησης.

Απονομές – Βραβεύσεις – Έπαθλα

Θα βραβευτούν με μετάλλιο οι τρεις πρώτοι νικητές, το πρώτο κορίτσι κάθε τάξης. καθώς και ο πρώτος μαθητής/τρια χωρίς αθλητικό δελτίο (έως 31/12/2014). Μαθητής που αποκρύψει την ιδιότητα του αθλητή τιμωρείται με αφαίρεση του σχετικού επάθλου. Μαθητής-μαθήτρια που είναι νικητής σε παραπάνω από μία κατηγορία βράβευσης λαμβάνει όλα τα έπαθλα που του/της αντιστοιχούν.

Διάφορα: Επισημαίνεται ότι οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα διδασκαλίας) για κάθε κατηγορία ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.

Επικοινωνία Πληροφορίες : Λίτσας Δημήτρης 6974272444, Καμακάρη Αικατερίνη 6945744832 και info@sms-elefsinas.gr .

Δείτε Επίσης

Εκδήλωση παρουσίασης του συλλόγου στα πλαίσια των Αισχυλείων 2018

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του Συλλόγου μας του οποίου τα μέλη και …

Ο ΣΜΣ Ελευσίνας στα Αισχύλεια

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου τα μέλη του ΣΜΣ Ελευσίνας θα βρίσκονται στο Παλαιό Ελαιουργείο πριν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *